Leidraad veilig en gezond werken
De Leidraad veilig en gezond werken audiovisuele sector omvat 37 uitgangspunten om de fysieke en psychosociale veiligheid te waarborgen van opdrachtnemers die betrokken zijn bij het maken van speelfilms, korte films, documentaires, animaties, series en innovatieve mediaproducties. De uitgangspunten hebben betrekking op de werkomgeving en op de planning van werk- en rusttijden. Sinds april 2024 is de Leidraad van kracht.
Protocol Kinderbegeleiding
Het Protocol Kinderbegeleiding heeft als doel om de omstandigheden te reguleren waaronder minderjarigen (tot en met 12 jaar) hun medewerking verlenen aan een film- of televisieproductie, en hun belangen te waarborgen. Het is een praktische vertaling van de wettelijke voorwaarden die ten grondslag liggen aan het verkrijgen van een ontheffing van het verbod op kinderarbeid.
In samenhang hiermee is het Protocol Kinderbegeleiding opgesteld door NAPA-rechtsvoorganger Filmproducenten Nederland, om uitvoering te geven aan zelfregulering door goede begeleiding en bescherming van de belangen van het kind. Het protocol is op 5 april 2016 onderschreven door de ALV.
- Protocol Kinderbegeleiding Filmproducenten Nederland
- Beleidsregel inzake ontheffing van het verbod op kinderarbeid (BOVK) 2016
- Meer weten over regelgeving omtrent cultureel werk door kinderen? Klik hier.
Leden van NAPA vinden in de Kennisbank enkele documenten ter ondersteuning van de aanvraag voor de ontheffing.
Fair Practice Code - Intentieverklaring
Samen met verschillende andere partijen heeft de NAPA zich ingespannen om een sectorspecifieke aanvulling op de Fair Practice Code te realiseren: de Intentieverklaring Audiovisuele Sector.
De Intentieverklaring verschaft filmprofessionals én het publiek inzicht in de ethiek en omgangsvormen die gangbaar worden geacht in de audiovisuele sector. Op basis hiervan wordt duidelijk wat men mag verwachten van filmprofessionals. Door hier transparant over te zijn kan men met elkaar afspraken maken, problemen in kaart brengen en werken aan oplossingen. Als uitgangspunt dienen de vijf kernwaarden van de Fair Practice Code: solidariteit, diversiteit, vertrouwen, duurzaamheid en transparantie.
NAPA roept haar leden dan ook op om kennis te nemen van de Fair Practice Code en de Intentieverklaring en hiernaar te gaan verwijzen in hun contracten.
MORES
MORES is het onafhankelijke en centrale steun- en adviespunt voor grensoverschrijdend gedrag in de culturele, creatieve en mediasector.
Het steunpunt heeft een vangnetfunctie. Werkenden en studenten in de culturele, creatieve en mediasector die met grensoverschrijdend gedrag te maken hebben (gehad) en nergens anders terecht kunnen of willen, kunnen via het steunpunt bij een onafhankelijk vertrouwenspersoon terecht. Ook organisaties uit de sector kunnen bij MORES terecht voor (korte) adviesvragen over sociale veiligheid op de werkvloer.
In 2018 werd Stichting MORES.online opgericht door een aantal initiatiefnemers uit de sector, om bij te dragen aan een veilige werkomgeving. MORES heeft als doel om ongewenste omgangsvormen te bestrijden en meldingen goed te behandelen. Het bestuur heeft geen banden met de culturele, creatieve en mediasector en kan zodoende onafhankelijk optreden.