Arbeidsmarkt

Ketentafel praktijkinstrumenten voor Film- en AV-productie

Met ingang van 2025 stelt het ministerie van OCW fair pay verplicht. Dit geldt ook voor de Rijkscultuurfondsen: om voor subsidiegelden in aanmerking te komen, moet je kunnen aantonen dat je fair betaalt.

De zes fair pay-praktijkinstrumenten die aan de Ketentafel FILM/AV Productie van fairPACCT zijn ontwikkeld voorzien hierin; in de productiesector is immers geen cao waarnaar verwezen kan worden. Deze tools zijn bedoeld voor gebruik door opdrachtgevers en opdrachtnemers die betrokken zijn bij de productie van korte films, speelfilms, documentaires, animatiefilms, innovatieve mediaproducties en series.

Het gaat om een Begrippenkader, een Leidraad veilig en gezond werken, een Matrix zzp-starttarieven, een Opdracht Kompas, Timesheets zzp-opdrachten en een Handleiding toepassing zzp-starttarieven. Deze praktijkinstrumenten zijn gericht op audiovisuele producties in de vorm van korte films, speelfilms, documentaires, animatiefilms, innovatieve mediaproducties en series.

Het is de bedoeling dat de instrumenten per 1 januari 2025 sectorbreed toegepast worden om eerlijke onderhandelingen en contractvorming tussen opdrachtnemers en opdrachtgevers te waarborgen. De instrumenten dragen gezamenlijk bij aan kwalitatief betere onderhandelingen tussen opdrachtnemers en opdrachtgevers, bevorderen een meer gelijkwaardig speelveld en versterken de professionalisering van de sector. Hiermee kan de film- en AV-sector voldoen aan de eis van de Rijksoverheid en de Rijkscultuurfondsen om zich vanaf diezelfde datum aan te sluiten bij een cao of, indien deze ontbreekt, een (aanpalende) honorariumrichtlijn.

Via deze link zijn de praktijkinstrumenten voor de film- en AV-sector te downloaden.



  
  

Kind voor de camera: informatie voor ouders/verzorgers en Protocol Kinderbegeleiding

In Nederland worden er met veel succes films en televisieseries gemaakt waar kinderen en jongeren een (hoofd)rol in vervullen. Meestal ervaren deze kinderen het meewerken aan een film- of televisieproductie als positief. Het geeft hen de mogelijkheid om hun bijzondere talent te ontwikkelen.

Ook al ervaren kinderen het meewerken aan een productie niet als werk of belastend, hun ouders en/of verzorgers moeten altijd een bewuste keuze maken of het kind deelneemt aan een productie. Zij blijven immers zelf verantwoordelijk voor het welzijn van het kind.

Bovendien moet voor deelname aan een productie een ontheffing van het verbod op kinderarbeid aangevraagd worden bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Te allen tijde staat het belang van het kind voorop bij hetverlenen van een ontheffing. Dit betekent dat er spelregels zijn waar producenten en alle andere betrokkenen zich aan moeten houden. De producent is eindverantwoordelijk voor het welzijn en de veiligheid van iedereen op de set.

Het Protocol Kinderbegeleiding heeft als doel om de omstandigheden te reguleren waaronder minderjarigen (tot en met 12 jaar) hun medewerking verlenen aan een film- of televisieproductie, en hun belangen te waarborgen door goede begeleiding. Het protocol is een praktische vertaling van de wettelijke voorwaarden die ten grondslag liggen aan het verkrijgen van een ontheffing van het verbod op kinderarbeid. Het protocol is op 5 april 2016 onderschreven door de ALV van NAPA-rechtsvoorganger Filmproducenten Nederland.

- Protocol Kinderbegeleiding Filmproducenten Nederland

- Beleidsregel inzake ontheffing van het verbod op kinderarbeid (BOVK) 2016

- Meer weten over regelgeving omtrent cultureel werk door kinderen? Klik hier (Arboportaal)

- Informatiebrochure ‘Uw kind voor de camera. Informatie voor ouders van kinderen die meedoen aan professionele film- en televisieproducties’ (Filmproducenten Nederland i.s.m. Nederlands Filmfonds, 2016)

- Brochure 'Een kind in de spotlights: informatie over de Beleidsregel inzake ontheffing verbod op kinderarbeid' (Rijksoverheid, 2016)

Boek ‘Help! Ik (mijn kind) wil beroemd worden’ (Madelief Blanken & Mark van Haasteren, Uitgeverij it&fb, 2015)

Leden van NAPA vinden in de Kennisbank enkele documenten ter ondersteuning van de aanvraag voor de ontheffing.

Hotel Sinestra (2022), regie: Michiel ten Horn, producent: Keplerfilms

Fair Practice Code - Intentieverklaring

Samen met verschillende andere partijen heeft de NAPA zich ingespannen om een sectorspecifieke aanvulling op de Fair Practice Code te realiseren: de Intentieverklaring Audiovisuele Sector.

De Intentieverklaring verschaft filmprofessionals én het publiek inzicht in de ethiek en omgangsvormen die gangbaar worden geacht in de audiovisuele sector. Op basis hiervan wordt duidelijk wat men mag verwachten van filmprofessionals. Door hier transparant over te zijn kan men met elkaar afspraken maken, problemen in kaart brengen en werken aan oplossingen. Als uitgangspunt dienen de vijf kernwaarden van de Fair Practice Code: solidariteit, diversiteit, vertrouwen, duurzaamheid en transparantie.

NAPA roept haar leden dan ook op om kennis te nemen van de Fair Practice Code en de Intentieverklaring en hiernaar te gaan verwijzen in hun contracten.


    MORES

    MORES is het onafhankelijke en centrale steun- en adviespunt voor grensoverschrijdend gedrag in de culturele, creatieve en mediasector.

    Het steunpunt heeft een vangnetfunctie. Werkenden en studenten in de culturele, creatieve en mediasector die met grensoverschrijdend gedrag te maken hebben (gehad) en nergens anders terecht kunnen of willen, kunnen via het steunpunt bij een onafhankelijk vertrouwenspersoon terecht. Ook organisaties uit de sector kunnen bij MORES terecht voor (korte) adviesvragen over sociale veiligheid op de werkvloer.

    In 2018 werd Stichting MORES.online opgericht door een aantal initiatiefnemers uit de sector, om bij te dragen aan een veilige werkomgeving. MORES heeft als doel om ongewenste omgangsvormen te bestrijden en meldingen goed te behandelen. Het bestuur heeft geen banden met de culturele, creatieve en mediasector en kan zodoende onafhankelijk optreden.