Position paper schijnzelfstandigheid

woensdag, 28 augustus 2024


De kaders van arbeidswet- en regelgeving met betrekking tot (schijn)zelfstandigheid moeten beter worden toegesneden op projectmatig georganiseerde en gefinancierde sectoren. Dat betogen de beroepsverenigingen van producenten en facilitaire bedrijven in de audiovisuele sector en de podiumkunsten.
­

Veel professionals in de audiovisuele sector kiezen ervoor om als zelfstandig ondernemer te opereren; dat willen zij ook blijven doen. Op die manier kiezen zij zelf aan welke projecten zij hun specialistische (creatieve) bijdrage willen leveren. De positie van deze zelfstandigen en daarmee ook van productiemaatschappijen komt op de tocht te staan door beoogde arbeidswet- en regelgeving en door het voornemen van de Belastingdienst om met ingang van 2025 opnieuw te gaan handhaven op schijnzelfstandigheid (wet DBA). Hierover heeft NAPA samen met NCP, AFN en VVTP een brief gestuurd aan de vaste Kamercomissie voor Sociale Zaken.

Als de overheid werkgelegenheid en werkzekerheid wil bevorderen, dan zullen wet- en regelgeving beter moeten aansluiten bij de specifieke kenmerken van onze sector. Bij toetsing van arbeidsrelaties zou meer oog moeten zijn voor de aard van de werkzaamheden en het eindproduct inclusief de rol van creativiteit. Ook bepleiten we dat planning en coördinatie die voor samenwerken noodzakelijk zijn, niet verward mag worden met werkinhoudelijke en organisatorische aansturing.

Het volledige position paper vind je HIER.