Vanaf 6 november 2021 is versie 6.1 van het COVID-19 protocol voor de AV-sector van kracht, u vindt het HIER.
Tijdens de persconferentie van 2 november 2021 heeft het kabinet aangekondigd dat extra maatregelen worden ingevoerd vanwege het oplopend aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen van coronapatiënten. Zo wordt het dragen van een mondkapje en het gebruik van het coronatoegangsbewijs op meer plekken verplicht. De basisregels blijven onverminderd van belang, ook voor wie al volledig gevaccineerd is. De extra maatregelen leiden niet tot wijzigingen in het COVID-19 Protocol voor de Audiovisuele Sector. Wel is de informatie in de preambule van het protocol op enkele punten geactualiseerd. Vrijdag 12 november besluit het kabinet of maatregelen verder aangescherpt zullen worden.
* Voor het protocol blijft het uitgangspunt dat men situaties moet beperken waar binnen 1,5 meter onderlinge afstand wordt gewerkt. Als er geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden, schrijft het protocol voor welke aanvullende voorzorgsmaatregelen men moet treffen.
* (Uitvoerend) producenten moeten nog steeds extra kritisch zijn op de vraag voor wie het wel of niet noodzakelijk is om op de set of werklocatie aanwezig te zijn. Werk thuis tenzij het niet anders kan.
Coronatoegangsbewijs (CoronaCheck-app)
Het coronatoegangsbewijs is verplicht voor bezoekers van onder meer horeca, evenementen, culturele locaties en professionele sportwedstrijden. Degenen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten, zoals werknemers, vrijwilligers en artiesten zijn vooralsnog uitgezonderd van het gebruik van coronatoegangsbewijzen.
Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om werk- en opdrachtgevers de bevoegdheid te geven om werkenden te vragen een coronatoegangsbewijs te tonen. Op dit moment voorziet de wetgeving daar nog niet in. De werkgroep adviseert mede daarom het coronatoegangsbewijs niet te gebruiken in werksituaties.
Preventief testen
Om risico’s op verspreiding van het virus verder te reduceren adviseert de werkgroep met klem – in aanvulling op de voorzorgsmaatregelen zoals vastgelegd in het protocol – preventief te testen: testen op aanwezigheid van het coronavirus zonder dat de betreffende persoon symptomen van COVID-19 vertoont. Dit advies geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn, of die hersteld zijn na een besmetting.
* Voor personen die betrokken zijn bij high risk-situaties is testen door middel van een PCR-test verplicht.
* Voor alle overige situaties wordt geadviseerd om preventief te testen door middel van antigeen(snel)tests, met een aanbevolen frequentie van twee maal per week.
ZIE OOK:
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, nieuwsbericht ‘Besmettingen moeten omlaag, passende maatregelen nodig’, 2 november 2021
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/11/02/besmettingen-moeten-omlaag-passende-maatregelen-nodig
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, kamerbrief ‘Stand van zaken COVID-19’, 3 november 2021
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/11/03/kamerbrief-stand-van-zakenbrief-covid-19
RIVM, Adviesbrief n.a.v. 128e OMT, 1 november 2021
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brieven/2021/11/01/advies-nav-128ste-omt
Structurele middelen noodzakelijk om meerkosten van Fair Pay in de AV-sector op te vangen
NAPA heeft vandaag een brief gestuurd aan de Tweede Kamer over de hervormingsplannen van minister Bruins voor het publieke omroepbestel.
Ingrijpende plannen voor herziening publiek omroepbestel. NTR verdwijnt, NAPA zeer bezorgd over gevolgen voor programmering.
Gisteren lanceerden CoBO, het Nederlands Filmfonds en de NPO de nieuwe regeling 'Zapp Animatie Campus' tijdens het Kaboom Animatie Festival. De regeling geeft een impuls aan de groeiende Nederlandse animatiesector, zowel qua continuïteit als talentontwikkeling.
Woensdag 19 maart werd de Bioscoopmonitor 2024 gepubliceerd, het jaarlijkse rapport van NVPI Film en het Nederlands Filmfonds. Dit grootschalige onderzoek brengt de kenmerken en trends van Nederlandse bioscoop- en filmtheaterbezoekers in kaart.
NAPA is jarig vandaag. Precies vijf jaar geleden sloegen de leden en besturen van vier beroepsverenigingen de handen ineen en kozen ze ervoor om de krachten te bundelen binnen één vereniging: NAPA, de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie.
NAPA werkt actief mee aan de Europese lobby voor behoud van geoblocking in AV-sector.
Tijdens de Oscar®-uitreiking in Los Angeles heeft de Nederlandse korte film I’m Not a Robot de Academy Award gewonnen in de categorie Live Action Short.
De stop-motion film Wander to Wonder, geproduceerd door Circe Films (Stienette Bosklopper) en Kaap Holland Film (Maarten Swart & Jorn Baars), is bekroond met een BAFTA Award voor Beste Korte Animatie.
Founded in 2005 by Daan Willekens, D2D Media is a production company dedicated to crafting documentaries and TV series for regional and national broadcasters.